Galerija Emporium – Policija

Date: 14. januar 2012 20:08:47 GMT+0100
To: info@galerijaemporium.si
Subject: Ljubljana. Mesto, kjer sodobnost uničuje tradicijo

Spoštovani,

ker imate na vaši spletni strani http://www.galerijaemporium.si/o_ljubljani.php zapisano:
“Ljubljana. Mesto, kjer sodobnost sreča tradicijo.” in “Ljubljana je politično in kulturno srce slovenskega naroda.” upam, da boste razumeli kulturno prošnjo za sožitje sodobnosti in tradicije:

Prosim vas, da takoj izključite in čimprej odstranite zvočnika, ki sta nameščena na pročelju vaše trgovine.

Vkolikor za tako prošnjo nimate razumevanja, mislim da ne boste razumeli tudi strokovnih razlag, kako zajedalsko uničevalsko je ropotanje teh zvočnikov za tradicionalno iz za sodobno živo kulturo v največjem središču srca slovenskega naroda. Opozoriti pa vas moram, da motite posebno pomembni javni prostor, ki je že strogo reguliran (pa očitno slabo nadzorovan), in da kršite 2. odstavek 8. člena ZJRM, zaradi česar bom primoran podati prijavo.

V upanju na vaše razumevanje in pozitivno ukrepanje vas spoštljivo pozdravljam in želim obilo poslovnih uspehov v trajnem sožitju z vašim okoljem!

Janez Križaj
ljubljanski meščan
samostojni kulturni ustvarjalec
producent glasbe in oblikovalec zvoka


Date: 17. januar 2012 10:07:53 GMT+0100
From: Nina Lenardič <nina.lenardic@magistrat.si>
Subject: Predvajanje glasbe

Spoštovani gospod Krivic!

Prejeli smo vaše elektronsko sporočilo, s katerim nas obveščate, da vas motijo zvočniki oziroma glasba, ki jo predvajamo v trgovini Galerija Emporium na Prešernovem trgu v Ljubljani. S tem v zvezi bi vam radi zagotovili, da se glasba predvaja v obratovalnem času trgovine, to je med 10.00 in 21.00 uro, kar je v časovnih okvirih, ki jih določa 1.odstavek 8.člena ZJRM.

Glasba je pomemben dejavnik privabljanja kupcev, zato sodi k opravljanju dejavnosti trgovine Galerija Emporium. Predvaja se uveljavljena glasba, ki je slišna izključno pri vhodu v trgovino. Dejstvo je, da je osrednji del mestnega centra že kot tak bolj živahen predel mesta. Zato predvajanje glasbe v  tem delu ob dovoljenem času ni mogoče šteti za motenje javnega reda in miru.

Upamo, da boste z razumevanjem sprejeli našo obrazložitev.

Lepo vas pozdravljamo!

Magistrat International d.o.o.
Nina Lenardič, vodja pravne službe


Date: 17. januar 2012 16:33:34 GMT+0100
To: Nina Lenardič
Subject: Re: Predvajanje glasbe

Spoštovana gospa Lenardič,

hvala za vaš odgovor. Strinjam se z vami, da vaše ravnanje ne predstavlja kršitve 1. odstavka 8. člena ZJRM. Očitno pa razumeva 2. odstavek tega člena vsak po svoje, zato bo verjetno najbolje, da prepustiva interpretiranja pristojnim. Morda se bo kdo strinjal z vami, da je uporaba zvočnikov sestavni del vašega poslovanja. Vendar dvomim, da imate kakršnekoli registracije dejavnosti za predvajanja tistega, kar vi imenujeta “glasba”, oziroma dvomim, da imate ustrezna dovoljenja za ozvočevanje celotnega Prešernovega trga.

Verjemite mi, da vam ne bi pisal, če bi bi bilo res kar trdite: “…, ki je slišna izključno pri vhodu v trgovino”. Vaše ozvočenje je naravnano tako, da ga slišim dokler ga ne prekrijejo precej tišji zvočniki iz kavarne Pločnik na drugem koncu trga. Ob tem, da se kričeče napadanje mimoidočih ne sklada s podobo prestižne blagovne znamke, ste učinkovito preprečili kakršnakoli kulturna dogajanja na osrednjem ljubljanskem trgu. Ulični glasbeniki, ki so z umikom prometa, končno dobili nazaj svoj prostor, so se poslovili zaradi negostoljubne primitivnosti trgovcev, ki po načelu “forca bruta” vladajo na Prešernovam trgu.

Vsekakor je zgodba zanimiva tudi za novinarje (poleg seveda varuhov javnega reda in miru).

Še enkrat hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Janez Križaj


Date: 27. februar 2012 12:53:04 GMT+0100
To: vinko.stojnsek@policija.si
Subject: Akustične naprave motijo mir ljudi

Spoštovani,

to soboto 25.2.2012 sem ob 12’45 na policijski postaji na Trdinovi podal prijavo zoper kršitev 2. odstavka 8. člena ZJRM proti trgovini Emporium na Prešernovem trgu (Trubarjeva 1). Ker se kršitev nadaljuje – zvočniki na pročelju se slišijo prek celotnega Prešernovega trga – oziroma se slabša (v nedeljo so bili še glasnejši kot v soboto, in tudi danes so glasnejši) očitno policija ni ukrepala. Danes sem skušal na policijski postaji dobiti dodatne informacije, vendar dotičnega policista ni bilo v službi. Ker ga bom, ob njegovem terenskem delu, verjetno težko srečal/dočakal in ker bi rad imel pisno izjavo o stališčih policije, da jo lahko korektno posredujem zainteresiranim novinarjem in drugim pristojnim za nadzor nad problematiko zvočnega onesnaženja in kulturne podobe Stare Ljubljane, vas prosim, če mi lahko odgovorite:

Zakaj policija ni ukrepala ob zgoraj omenjeni prijavi proti trgovini Emporium?
Kdo in po kakšnih merilih presoja ali gre za kršitev 2. odstavka 8. člena ZJRM ?

Hvala za pozornost in lep pozdrav!
Janez Križaj


From: Migdad Grbić <migdad.grbic@policija.si>
Date: 01. marec 2012 14:59:40 GMT+0100
Subject: Vaša prijava v zvezi suma kršitve ZJRM-1, 8/2 pred trgovino Emporium na Trubarjevi c. 1

Spoštovani,

kot vodja policijskega okoliša PP Ljubljana Center sem bil seznanjen z vašo prijavo kršitve 2. odstavka, 8. člena ZJRM-1 z dne 25.02.2012 ob 12.45 uri zaradi povzročanja hrupa, ki se širi iz zvočnikov nameščenih na pročelju trgovine Emporium na Trubarjevi cesti 1.

V zvezi tega vas naprošam, da stopite v kontakt z menoj, da  mi o tej zadevi lahko poveste več, oziroma kako na vas deluje omenjen hrup in vas moti. Saj po opravljenem razgovoru z vami bom nato lahko zoper odgovorne osebe trgovine Emporium ustrezno ukrepal, zaradi kršitve 2. odstavka, 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1). Ostalo v zvezi tega vas bom seznanil, ko bova osebno stopila v kontak

Lahko mi posredujete vašo telefonsko številko ali pa pokličete na tukajšnjo Policijsko postajo in zahtevate mene.

Vaš odgovor pričakujem čimprej.

Lep pozdrav.

GRBIĆ Migdad
vodja policijskega okoliša
Policijske postaje Ljubljana Center
Trdinova ulica 10
tel.: 01/475-06-00, 01/475-06-04


Date: 02. marec 2012 9:55:00 GMT+0100
To: Migdad Grbić <migdad.grbic@policija.si>
Subject: Re: Vaša prijava v zvezi suma kršitve ZJRM-1, 8/2 pred trgovino Emporium na Trubarjevi c. 1

Spoštovani gospod Grbić,

zahvaljujem se za vaše zanimanje in dovolite, da skušam na vaše vprašanje odgovoriti kar po emailu.

Glasni zvočniki na pročelju trgovine Emporium me motijo:

1. na poti v službo. Ukvarjam se s produkcijo glasbenih posnetkov in sprehod do delovnega mesta izkoriščam zato, da si lahko uredim misli na delo, ki me čaka. Strukturiran hrup iz Emporiuma prekine taka razmišljanja in občutki jeze, ker sem zaradi grobe motnje pozabil svoje misli o glasbi, ki me čaka, preprečijo, da bi na delovno mesto prišel dobre volje, kar je v mojem poklicu nujno.

2. na poti domov. Sprehod po službi izkoriščam za sproščanje po precej stresnem delu, zato izbiram ulice s čimanj hrupa. Medtem ko zlahka spregledam večino prometnega hrupa (razen npr. glasnih mopedov), nikakor ne morem odmisliti strukturiranega hreščanja, kakršno se sliši na sicer (odkar tam ni več prometa) precej tihem Prešernovem trgu.

3. v prostem času. Stara Ljubljana je lepo mesto za sprehode in posedanja. Zelo rad poslušam nastope raznovrstnih uličnih glasbenikov, ki pogosto presenetijo s kvailteto in svojskostjo svojih izvajanj (seveda ne vsi. Našopirjeni indijanci, ki nastopajo z uporabo glasnih zvočnikov, agregata in posnete glasbene podlage, tako kazijo kulturno podobo, da močno motijo.)

Tudi minulo soboto sem se odpravil v mesto v pričakovanju, da bom v sončnem in toplem vremenu lahko slišal kakšne zanimive ulične glasbenike. Na Prešernovem trgu ni bilo nobenega. Našel sem jih šele na drugem koncu prek Šuštarskega mosta in izvedel, da so se umaknili zaradi zvočnikov trgovine Emporium, ki preprečujejo kulturne dogodke.

Ne morem se strinjati s preprostostjo logike trgovcev: “Glasba je pomemben dejavnik privabljanja kupcev, zato sodi k opravljanju dejavnosti trgovine.” in sem prepričan, da ozvočevanje Prešernovega trga ne sodi v dejavnost prodaje tekstilnih izdelkov. Nočem nagajati nikomur in trgovini Emporium želim čimveč poslovnih uspehov, vendar se sprašujem kje so meje med civiliziranim in kulturnim sožitjem ljudi, ki si delijo javni prostor in javno dobro (tišina, mir in red), ter “opičjo objestnostjo” v krdelu, kjer si “močnejši” lahko prilasti karkoli mu pade na pamet?

Spraševal sem že na raznih koncih (MOL-Oddelek za kulturo, Mestni inšpekoriat, Zavod za varstvo kulturne dediščine, Inšektoriat za okolje…) in izvedel, da za reševanje tovrstnih problemov ni prostojen nihče izmed njih ter da naj se obrnem na policijo, ki varuje red in mir. Osebno se mi zdi sicer nenavadno, da se morajo policisti, v obilici pomembnejšega dela, ukvarjati tudi s takimi “malenkostmi”, ki bi menda bolj sodile v pristojnost kake inšpekcije, in mi je zato kar precej nerodno, da vas nadlegujem. Menim, da je “nerodno zaradi malenkostnosti” tudi mnogim drugim, ki jih hrup zvočnikov moti, in da je zato relativno malo prijav proti takšnim kršiteljem javnega reda in miru.

Želim, da trgovina Emporium ugasne ulične zvočnike, s katerimi moti moj mir. Vkolikor pa iz kakršnihkoli vzrokov ne boste ukrepali, vas lepo prosim za pisna pojasnila teh vzrokov, da lahko stališče Policije korektno posredujem na druge ravni.

Vkolikor potrebujete še dodatna pojasnila, prosim sporočite. Danes bi se lahko oglasil pri vas med 14. in 15. uro.

Lep dan!
Janez Križaj


From: Migdad Grbić <migdad.grbic@policija.si>
Date: 13. marec 2012 10:28:29 GMT+0100
Subject: Emporium – kršitev ZJRM-1 8/3 in 8/4

Spoštovani g. Križaj,

ob vaši prijavi suma kršitve povzročanje hrupa po 8. členu ZJRM-1 z dne 25.02.2012 in pri preverjanju okoliščin smo ugotovili, da obstajajo elementi prekrška po temu členu, saj ni bilo ugotovljeno, da ima trgovska hiša Emporium dovoljenje za čezmerno obremenitev okolja s hrupom,  zato bomo policisti tukajšnje policijske postaje zoper pravno osebo Magistrat international d.o.o. in njihovo odgovorno osebo uvedli postopek zaradi suma storitve prekrška po 3. in 4. odstavku 8. člena ZJRM-1 in pri tem izdali plačilni nalog s predpisano kaznijo.

V kolikor boste imeli še kakšno vprašanje mi lahko napišete po tej elektronski pošti.

Lep pozdrav.

GRBIĆ Migdad
vodja policijskega okoliša
Policijske postaje Ljubljana Center
Trdinova ulica 10
tel.: 01/475-06-00, 01/475-06-04


Date: 16. marec 2012 6:27:00 GMT+0100
To: Migdad Grbić <migdad.grbic@policija.si>
Subject: Re: Emporium – kršitev ZJRM-1 8/3 in 8/4

Spoštovani gospod Grbić,

zahvaljujem se za vaše obvestilo in seveda za posredovanje. V torek popoldan je bil na Prešenovem trgu lep red in mir. Žal pa je Emporium potem ponovno vklopil svoje zvočnike nazaj na staro jakost in včeraj 15. marca 2012 ob 17’50 sem lahko opazoval skupino potujočih glasbenikov, ki je skušala izvesti spontani ulični nastop skrivajoč se pred zvočniki iz Emporiuma v “senco” Prešernovega spomenika, kjer so se glasbeniki medsebojno lažje slišal. Žal pa se publika nima kam skriti pred zvočniki Emporiuma in je bil celotni Prešernov trg potopljen v neokusno zvočno brozgo dveh sočasnih glasb, kar je bilo očitno moteče tudi osebju v kavarni Pločnik, ki niso imeli druge možnosti kot, da so svoje zvočnike (ki so večino časa zmerno glasni) navili do konca. Nisem zdržal v tem kaosu, da bi videl ali so glasbeniki uspeli vzbuditi kakšno zanimanje mimoidočih, vendar jih ob 20h ni bilo nikjer več. Na Prešernovem trgu se je odvijal samo še dvoboj Emporiuma in Pločnika.

Lahko debatiramo komu kdaj na kakšni glasnosti katera glasba odgovarja in katera ga moti, ampak ko poslušamo tri glasbe hkrati, se vsi strinjamo, da so debate o “motenju miru” odveč.

V opisani ulični borbi sta z golo silo elektrificiranih zvočnikov zmagala dva subjekta, ki dovoljenja za uporabo zvočnikov sploh nimata, proti subjektu, ki je za izvajanje glasbe vsa potrebna dovoljenja edini imel!?!

Sprašujem vas ali lahko storim še karkoli drugega, da se zvočniški vandalizem na Prešernovem trgu preneha, kot da ponovno izjavljam, da so zvočniki Emporiuma zelo moteči in vas ponovno prosim za posredovanje?

Lep pozdrav!
Janez Križaj


From: Migdad Grbić <migdad.grbic@policija.si>
Date: 19. marec 2012 18:27:27 GMT+0100
Subject: Emporium

G. Križaj,

v zvezi nadaljevanja suma kršitve prekomernega hrupa s predvajanjem glasbe pri trgovski hiši Emporium, vam trenutno lahko samo povem, da  zadevo na naši policijski postaji spremljamo in z delom nadaljujemo, saj je za nadaljnje ukrepanje potrebno preveriti še nekaj zadev in okoliščin v zvezi tega prekrška. O ugotovitvah, oziroma o nadaljnjih ukrepih vas bom obvestil takoj, ko bom kaj več ugotovil.

S spoštovanjem.

GRBIĆ Migdad
vodja policijskega okoliša
Policijske postaje Ljubljana Center
Trdinova ulica 10
tel.: 01/475-06-00, 01/475-06-04


Stara Ljubljana – divje hrupšiče