Izobraževanje


Delavnice ‘GODALKANJE’

z Bojanom Cvetrežnikom in Klemenom Bračkom www.godalkanje.org
Pionir in glavni mentor godalkanja je akademski in ljudski glasbenik Bojan Cvetrežnik, ustanovni član glasbene skupine Terrafolk. Delavnice so namenjene profesionalcem, študentom in dijakom – godalcem za dopolnitev znanja, pridobljenega v glasbeni šoli. Še posebej primerne so pa za učitelje godalnih instrumentov, ki bi radi spoznali nova znanja in pristope za poučevanje. Pogoj za udeležbo je starost najmanj 12 let in izvajanje ‘Kuža pazi’ pred publiko. Odprava dogem o glasbenih zvrsteh (izvajalcem ljudske je položena violina že v zibelko, ljudsko pomeni ‘razglašeno’, improvizacija je le za ‘posebne talente’…). Dokončno slovo od treme ni le fraza s katero se hvalimo, temveč večkrat potrjeno dejstvo. Vsak glasbenik potrebuje svoj železni repertoar, ki naj se razvija vzporedno z glasbenim okusom. Godalkajmo skupaj, brez strahu pred poškodbami! godalkanje@me.com


Godalkanje po Evropi

primerno za osnovne in srednje šole
Interaktiven komentiran koncert Simbolikov (članov simboličnega orkestra), ki preverjeno drži otroke v pričakovanju. Mojstri godal predstavljajo različno evropsko glasbo. Trije načini, kako se glasba prenaša skozi zgodovino: od ušes do ušes; notni zapis; posnetek. Lahko način zapisa vpliva na glasbo samo?
Program je sestavljen tako, da ga lahko izvajamo v zasedbah od dua do manjšega orkestra in je tako primeren za vse priložnosti in za vsak žep.


Žlahtni sprehodi po Stari Ljubljani

primerno za vrtce, osnovne in srednje šole
Na pohod po Stari Ljubljani peljemo skupino otrok in skupaj z njimi opazujemo zvočno sliko starega mestnega jedra. Najdemo točke tišine? Smo kdaj primorani poslušati dve glasbi hkrati? Katero zvočenje je komu prijetno, katero moteče? Grozi uličnim glasbenikom iztrebljenje? Zakaj se nekdo odloči igrati na ulici? Srečujemo ulične godce ter končamo na koncertu uličnih glasbenikov pod vodstvom Bojana Cvetrežnika in Klemena Bračka (Godalkarji, Simbolični orkester, gostujoči glasbeniki…).


Psihoakustika

primerno za srednje šole
Janez Križaj, na podlagi 25-letnih izkušenj pri produkciji glasbenih posnetkov in 10-ih letih predavanj na SAE, vodi pogovor o osnovnih pojmih psihoakustike. Senzorika in percepcija, pet čutil in skupni procesor, spomini in pričakovanja, medsebojni vplivi človeške duševnosti in atmosferskih motenj…


Skupinska improvizacija za učitelje in učence

primerno za osnovne in srednje šole
Spoznavanje inštrumentov, od enostavnih zvočil do različnih pihal, brenkal, godal… Učitelji in učenci skupaj improvizirajo pod vodstvom Eve Jurgec in Klemena Bračka, ki sta izkušnje pridobivala v waldorfski pedagogiki in pri delu z otroci s posebnimi potrebami. Uživajo v izumljanju novih zvočnih sestavljank, poslušajo tišino in zvok, prestopajo meje med hrupom in glasbo… Glasbeno predznanje ni potrebno, vabljeni tudi slepi in slabovidni.